Cum sa bugetezi cand esti aproape falit

Nimanui nu-i place sa stranga cureaua cand vine vorba de bani, insa, pe cat de iritant este subiectul, pe atat de util ar fi sa aplici cateva strategii de bugetare daca vrei sa progresezi si sa-ti atingi scopurile financiare (cum ar fi sa scapi de datorii, sa-ti achiti casa, sa faci o calatorie sau orice atceva care necesita o suma mai mare de bani).

economii-economie-dolari-strage-cureaua

In acelasi timp, daca te simti falit, nu-ti imaginezi ce ai mai putea bugeta… Paradoxal, exact asta este motivul pentru care ar trebui cu atat mai mult sa bugetezi astfel incat sa ajungi la un punct la care sa nu mai fii falit. Iata cateva sfaturi in acest scop:

  • in primul rand, fa o lista cu toti banii care intra si ies din casa: venit, cheltuieli (si nu doar cheltuielile lunare, ci si cele neprevazute, precum reinnoiri de contracte, cheltuieli de sarbatori, aniversarea prietenei)
  • in al doilea rand, redu cat se poate de mult din cheltuieli; identifica zonele cu probleme si axeaza-te pe acelea pentru a face economii (spre exemplu, daca stii ca multi din banii tai se duc pe haine si cosmetice, incearca sa restrangi la minim acele cheltuieli), apoi incearca sa reduci cheltuielile la facturiBlue And Pink Piggy Banks,
  • cand ai inceput sa simti aceste economii, e timpul sa te concentrezi pe scopurile financiare: cel mai important este sa ai un fond de urgente (apar mereu lucruri neasteptate si sigur nu doresti sa-ti distrugi bugetul pentru rezolvarea acelor urgente); chiar daca nu reusesti sa economisesti decat cateva sute de lei, important este sa ai aceasta „vesta de salvare”maruntis-economii-monede-bani
  • dupa aceea, fa-ti un plan pentru a-ti achita in intregime datoriile; daca scopul tau este sa achiti 1200 lei intr-un an, fa tot posibilul sa adaugi 100 lei la ratele pe care le ai astfel incat, la sfarsitul anului, sa ai de platit cu 1200 lei mai putin; incorporeaza aceste cheltuieli suplimentare in lista ta pentru bugetul lunarsave-economii-bani-dolari
  • odata ce ai stabilit un buget, cauta noi modalitati de a-ti creste veniturile: inchiriaza-ti masina (sau rochia de mireasa, locul de parcare etc.), ia-ti o slujba part-time (poti lucra si de acasa daca te pricepi la editare, traduceri sau poti completa sondaje de opinie – daca doresti, scrie-ti in rubrica de comentarii sau trimite-mi in privat adresa ta de email si te voi ajuta sa intri in aceasta comunitate in care poti castiga bani completand comod, de acasa, sondaje de opinie), vinde online diverse obiect pe care le ai in casa sau pe care le gasesti la preturi foarte mici (cele mai bune site-uri pentru acest scop sunt www.okazii.ro si www.olx.ro), creeaza diverse lucrusoare handmade, fie ca te pricepi la tricotat, pictura, decoratiuni etc. (pe care le vinzi pe site-uri dedicate gen www.breslo.ro, www.crafty.ro sau www.targuldehandmade.ro)

Sper ca acest articol te-a ajutat sa iti pui ordine in buget si te invit sa conversam pe acest subiect. Ce alte idei ai pentru a economisi bani? Ce strategii aplici in acest moment pentru asta? Da un like paginii de Facebook a acestui blog sau aboneaza-te prin email si putem sa ne reintalnim de cate ori se publica un articol la fel de interesant!

photo credit: Blue And Pink Piggy Banks via photopin (license)

photo credit: Save Money via photopin (license)

photo credit: Saving Money via photopin (license)

photo credit: Money via photopin (license)

23 de gânduri despre ”Cum sa bugetezi cand esti aproape falit

  1. Pulbere de stele zice:

    Foarte pertinente sfaturile, dar ca sa poti pune deoparte, trebuie sa ai un salariu cat de cat satisfacator. Imi amintesc ca multi ani am avut un salariu cu care nu puteam trai mai mult de 2 saptamani. A crescut usor-usor, dar asta acum, de cativa ani. Acum pot sa pun deoparte, ce-i drept.

    Apreciază

  2. Elena Chedică Mateică zice:

    Eu incerc lunar sa pun cativa banuti deoparte. Un alt lucru pe care il fac cand merg la cumparaturi este sa iau bani mai putini la mine. Asa nu sunt tentata sa cumpar de toate.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Ana zice:

    Eu am fost dintotdeauna o fire econoama, chiar de cand eram copil. Chiar si cand primeam bani “cadou” cand eram copil mare parte din ei ii puneam deoparte. Iar acum nu mai spun, deja am trecut de mult de capitolul fond de urgenta, economii, sunt la capitolul investitii si cresterea venitului, mai ales a celui pasiv.

    Apreciat de 1 persoană

  4. UniquebyMM M zice:

    Mereu am avut grijă să nu cheltui mai mult decât am nevoie, să bugetez totul, să îmi fac o balanță între intrări și ieșiri. Cu toate astea,nu pot spune că am mari economii.
    În orice caz, recomandările sunt binevenite,

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu