Cum e să fii client în magazinele din România

Nu stiu dacă vouă vi s-a întâmplat (deși eu bănuiesc că da…), dar tocmai am trăit o întâmplare neplăcută într-un magazin românesc, de pe la noi… Sincer, nu prea știu nici cum să reacționez: să mă întristez, să ma înfurii, să râd?!?

shopping-mall-1316787_1280E vorba de un magazin de haine… După câteva treburi rezolvate prin oraș, mi-a mai rămas cam jumătate de oră până să iasă copiii mei de la grădiniță, așa că am profitat de acele clipe și am intrat in respectivul magazin. Mai era o clientă, dar a ieșit la destul de scurt timp după ce am intrat eu. Magazinul era destul de mare, însă hainele erau astfel așezate încât puteai fi urmărit ușor de la casă, dacă se dorea asta… Totuși, aproape de cum am intrat, o duduie ce lucra acolo a fost ca o umbră pentru mine până când am ieșit! Și nu exagerez! A stat, efectiv, la MAXIM UN METRU de mine, permanent!

M-a întrebat imediat ce doresc. I-am răspuns că abia ce am intrat și nu mi-am făcut încă o idee despre ce aș putea găsi acolo… După această minimă conversație, a stat lângă mine, urmărind și reașezând fiecare haină pe care o atingeam! La început, am fost surprinsă când i-am văzut atitudinea. Pentru câteva momente, m-am gândit că e atât de neplăcut încât prefer să ies… Mă întrebam de ce face asta? Eram bine îmbrăcată, nimic din apariția mea nu cred că spunea despre mine că aș fi o hoață de haine… Chiar nu cred că îi place cuiva să fie tratat din start ca un hoț! Femeia aceasta nu știa, oare, care e limita de politețe și de serviciu?

Pentru că m-a prins într-un moment când simțeam că oricum nu am altceva mai bun de făcut până să îmi iau copiii, am intrat în ”joc” și am plimbat-o prin tot magazinul, uitându-mă la fiecare stativ de haine, luînd câte un umeraș și întorcîndu-l pe toate părțile… La fiecare haină la care mă uitam, îmi spunea ”E mărime universală, nu se potrivesc etichetele!”… deși era limpede că nu era așa.

Mi-am umplut brațul de haine și, la sfârșit, după ce am parcurs cât de agale am putut tot magazinul cu ea la maxim 1 metru de mine, m-am îndreptat spre cabina de probă. Desigur, după ce am petrecut atâta timp cu ea suflându-mi în ceafă, mă gândeam acum că poate o să vrea să intre și după mine în cabină… Asta urma logic, nu? Încruntată, s-a oprit, totuși, la câțiva metri, uitându-se ”cu dor” după mine. Mi-o și închipuiam îngrijorată cu privire la ce fac eu acolo…

Am probat hainele și am decis că iau doar două articole. Am găsit-o tot aproape de ușa cabinei, așteptându-mă. Mi-a cerut hainele celelalte pentru a le duce înapoi. Mă întrebam dacă să-mi pară rău de ea sau de mine… Nu înțeleg deloc această abordare a clientului, mai ales că am mai întâlnit această situație și cu alte ocazii, însă niciodată până acum nu am acceptat această postură și întotdeauna, până acum, am ieșit din orice magazin imediat ce vânzătoarea îmi crea o stare de disconfort.

Am încercat să îi găsesc circumstanțe atenuante, cum ar fi că, dacă dispare ceva din inventar, probabil că ea trebuie să acopere pierderile… Totuși, poți urmări un client de la distanță, discret. Extrema aceasta de a fi mereu în spațiul meu personal nu face decât să mă umilească (dacă te consideră, din oficiu, un posibil hoț) sau, în cel mai fericit caz, să te facă să te simți extraordinar de neplăcut! Nici nu e de mirare că un magazin atît de mare și de variat era atât de gol… Nici eu nu aș vrea să mai ajung vreodată acolo! Prefer să caut altele unde ești tratat cu respectul cuvenit și unde poți să parcurgi magazinul fără a simți un soi de agresivitate jignitoare.

Aș vrea să știu dacă ați trecut și voi prin acest fel de experiențe și cum le-ați abordat! Ați ieși din magazin? I-ați atras atenția vânzatoarei? Ați ignorat-o? Sau poate există cititoare care sunt chiar ele vânzătoare și ne-ar putea explica de unde vine această atitudine și ce am putea face pentru a avea o experiență de shopping plăcută…

4 gânduri despre ”Cum e să fii client în magazinele din România

    • dragifemei zice:

      Da, e si asta o solutie. Cam drastica, e drept… 🙂 Marele avantaj al magazinelor fizice este faptul ca poti sa probezi produsele inainte sa dai banii pe ele. Multe haine arata altfel pe noi decat ne imaginam… Dat fiind ca nu multa lume indrazneste sa atraga atentia vanzatoarelor ca acest comportament deranjeaza, sper ca macar articolul meu sa o faca. O zi minunata sa ai!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s